Dost Patiler | Kedi Köpek Dünyası
Sokak Hayvanları

SOKAK HAYVANLARI İÇİN NELER YAPABİLİRİZ, NELER YAPMALIYIZ?

   Dünyanın en masum canlıları onlar; sokak hayvanları. Genellikle yalnız, kimsesiz, aç, susuz, soğukta, sevgisizler. Her gün öylece yanlarından geçip gidiyoruz, ‘Pistir.’ diyerek kafalarını sevmeyi bile onlara çok görüyoruz bazen. Oysa onlar o küçücük sevgiye bile o kadar muhtaçlar ki gözlerimizin içine bakıyorlar biz görmüyoruz. Bazı geceler geç saatlerde tek başıma eve dönüyorum, yolda köpek görürsem başını okşuyorum ve peşime takılıp eve kadar bırakıyorlar, bu hep böyle oldu. Onlar bizi ufacık bir sevgi göstermemizle bile çok fazla sevip kolluyorlar. Peki biz bu canlar için neler yapıyoruz? Hazırladığımız bu listede onlar için yapabileceklerinizi, onları nasıl mutlu edebileceğinizi sıraladık. Yapabileceğiniz her şey bir can kurtarır, bir canın sizi koşulsuz sevmesini sağlar, siz onları mutlu ettikçe onlar da sizi mutlu eder.

1. SOKAK HAYVANI SAHİPLEN

   Seni her şeyden çok ve koşulsuz seven, her gün alarm gibi yüzünü yalayarak ya da miyavlayarak uyandıracak, şebeklikler yaparak güldürecek, yanına kıvrılıp seni ısıtacak bir hayvan sahiplen. Kimsesiz çok fazla hayvan var, sevgiye muhtaçlar. Onları barınaklardan ya da direkt olarak sokaktan sahiplenebilirsin.

2. EVİNİN ÖNÜNE BİR KAP SU VE YEMEK KOY

   Özellikle soğuk havalarda sokak hayvanları yiyecek bulmakta çok zorluk çekerler. Yiyecek bulamayınca minik bedenleri de soğuğa dayanmakta daha da zorlanır. Çok düşük bir bütçeyle bile onların mama ve su ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Hatta sitemizden ücretsiz olarak edinebileceğiniz, sokak hayvanları için özel olarak hazırladığımız mamalarımız mevcut. Şuradan edinebilirsiniz;

3. ONLARA BARINAK VE BATTANİYE BAĞIŞLA

   Yine soğuk havalar için bir öneri. Bizler soğukta eve çabuk girmek için nasıl koşuyoruz, onların girecek bir çatısı yok ve çok üşüyorlar. Onlar için yine düşük maliyetli bir kulübe hazırlayabilirsin, bunu kartondan yapman bile mümkün! Evde kullanmadığın, eskimiş battaniyeler varsa onlar o battaniyelerin eski olduğunu umursamıyor bile, ısınsınlar yeter. Hazırladığın barınağa bu battaniyelerden koymayı unutma.

4. BARINAKLARI ZİYARET ET

   Barınaklarda o kadar kötü şartlar altında yaşayan canlılar var ki, görsen için erir. Onları ziyaret et ve sev, sevgiye muhtaçlar.

5. BARINAKLARA BAĞIŞ YAP

   Bağış deyince akla hemen para geliyor ama bu yalnızca para olmak zorunda değil. Evdeki evcilinizin eski oyuncakları, mama kapları, eşyaları varsa, bunları kullanmıyorsanız bağışlayabilirsin. O eşyalar onları çok mutlu ediyor, mutluluklarını görsen şaşırırsın. Üstelik bu yalnızca barınaklara değil yardım kuruluşlarına da yapılabilir.

6. BARINAKTA YA DA KURULUŞLARDA GÖNÜLLÜ OL

   Tam zamanlı ya da yarı zamanlı olarak barınaklara ve çeşitli yardım kuruluşlarına gönüllülük yapabilirsin. Arada bir barınağa gidip onları yıkayabilir, onlarla oynayabilir, eğitebilir, sevebilirsin. O canlılar sana bir süre sonra çok bağlanacak ve her geldiğinde seni neşeyle karşılayacaklar. Bundan daha güzel bir duygu yok, emin ol.

7. BİR HAYVANIN BAKIMINI ÜSTLEN

   Eğer evine alamıyor, sahiplenemiyorsan ama maddi olarak müsaitsen bakımını üstlen. Ona mama al, aşılarını ve tedavilerini yaptır, belirli zaman aralıklarıyla git ve onunla vakit geçir.

8. SOĞUK GÜNLERDE ONLARI İŞ YERİNE YA DA APARTMANINA AL

   Bir süreliğine onu iş yerine ya da apartmanına alman hiçbir sorun çıkarmaz. Onlar çok minik, bize muhtaç ve üşümüşler. Patronunu, apartman sakinlerini ikna etmeye çalış. Soğuklarda hiçbir hayvan rahat uyuyamıyor, uyurken donma ihtimalleri bile var, bunu onlara yaşatma.

9. KISIRLAŞTIR

   Bilinçsiz üremenin ve köpek nüfusunun kontrol altına alınması için kısırlaştırılmaları gerekiyor. Üreme kontrol altına alınamazsa doğan yavrular da sokaklara düşüyor, aşıları yapılmamış bakımsız hayvanlar çoğaldıkça insanlar açısından da sağlık problemleri ortaya çıkıyor. Kısırlaştırılan hayvanlar daha sağlıklı oluyor.

10. SOKAK HAYVANLARINI DESTEKLEYEN MARKALARI TERCİH ET

   Kimi markalar, firmalar kazançlarının bir kısmını sokak hayvanlarına ayırıyor. Kendi evcil hayvanına mama, oyuncak gibi ürünler alırken sokak hayvanlarını düşünüp düşünmediklerini de araştır. Eğer sokak hayvanlarına yardım eden bir muadili varsa ürünü oradan al. Dost Patiler olarak biz de gelirimizin bir kısmını sokak hayvanlarına bağışlıyor ve onlar için mamalar hazırlıyoruz.

11. TÜR ÇİFTLİKLERİNE YARDIM ETME!

   Birçok tür çiftliğinde hayvanlar kötü koşullar altında doğuma zorlanıyor, damızlık olarak kullanılıyor ve sağlıksız bir şekilde yaşamını devam ettirmeye çalışırken ölüyor. Buna destek olma ve türcülüğe dur de. Onlar da canlı. Çocuğunu dış görünüşünü beğenmediğinden, istediğin boyda kiloda olmadığından, komşunun çocuğundan daha az sevimli olduğundan dolayı sokağa atar mısın? Hayvanlara hava atacağın bir araba gibi değil bir can, bebek olarak bak. Hepsi birbirinden sevimli ve zeki. Cins hayvanda ısrarcı olma.